4 Mart 2016 Cuma

Türev Ürünler

Türev Ürünler



​Türev ürünler; nitelikleri itibariyle değeri bir başka varlığa (döviz,  hazine bonosu, devlet tahvili, endeksler, faiz, emtia, kredi değerliliği vb.) dayalı olan finansal araçlardır. Türev ürünlerde forward, opsiyon, futures ve swap yaygın olarak kullanılmaktadır.


Forward 

Döviz, menkul kıymet veya emtiaların gelecekte belirli bir tarihte teslimi kaydıyla alınıp satıldıkları piyasalar forward piyasalar (vadeli piyasalar), yapılan işlemler ise forward işlem olarak adlandırılır.  Vadeli işlemlerin süresi bir günden birkaç yıla kadar değişebilmektedir.

Opsiyon

Opsiyon sözleşmeleri; prim ödemek koşuluyla satın alana (müşteriye) hiçbir taahhüde girmeden belirli tutardaki spesifik bir kıymeti (döviz, hisse senedi, tahvil, ticari emtia, kıymetli maden vb.) üzerinde anlaşılan fiyattan, belirli bir süre içinde veya belirlenen bir vade tarihinde almak veya satmak hakkını veren sözleşmelerdir.

Futures 

İleri bir tarihte ve bugünden belirlenen bir fiyattan, belirli tutardaki menkul değer, döviz veya emtianın taraflar arasında el değiştireceğini hükme bağladıkları sözleşmelerdir. Futures sözleşmelerinin Forward sözleşmelerinden farkı, organize borsalarda işlem görmesi ve işleme konu döviz, menkul değer veya emtianın alım-satımının standart miktar ve vade üzerinden yapılmasıdır.

Swap

Swap sözleşmelerinde taraflar faiz ya da para gibi iki varlığın gelir akımlarını gelecekte belli bir tarihte değişme konusunda anlaşırlar.  Swap işlemleri çok çeşitli olmakla birlikte, genel olarak dövize ve faize dayalı olanlar en yaygın kullanılanlardır.

Para Swap İşlemleri

Farklı para birimlerinden oluşan iki ayrı anaparanın; önceden belirlenen dönemlerde, orijinal birimleri ve üzerinde anlaşılmış bir kur üzerinden geri ödenmek üzere birbirleriyle değiştirildiği swap çeşididir.

Faiz Swap İşlemleri

Genelde farklı borçlanma kaynaklarından, benzer vade ve miktarda anaparanın ve/veya faiz ödeme yükümlülüklerinin takas edildiği işlemlerdir. En yaygın uygulaması, taraflardan birinin sabit faizle diğerinin ise değişken faizle borçlanıp bu yükümlülüklerini takas ettikleri swap türüdür.

Yapılandırılmış Ürünler

Risk ve getiri tercihlerine göre gerek yukarıdaki türev ürünler bir araya getirilerek, gerekse mevduat/kredi gibi diğer bankacılık ürünlerinden yapıları uygun olanların ihtiyaçlara göre birleştirilmesi ile yapılandırılan özel ürünler hazırlanabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Çağdaş Karaoglan