3 Mart 2016 Perşembe

Huzurlarınızda Zara'nın Kurucu Rosalia Mera'nın Başarı Hikayesi

Huzurlarınızda Zara'nın Kurucu Rosalia Mera'nın Başarı Hikayesi

İspanyol tekstil devi Zara’nın kurucusu, Inditex firmasının patronu Rosalia Mera, geçen ay 69 yaşında hayatını kaybetmişti. 5 milyar euroluk servetiyle dünyanın en zengin kadınları arasında yer alan Mera’nın, tüm girişimcilere örnek olabilecek bir başarı ve hayat hikayesi var.
1944 yılında doğan Rosalia Mera, 11 yaşında okuldan atıldı ve kaderini değiştirecek mesleğe terzilik yaparak adımını attı. 20'li yaşlarında hazır giyim girişimcisi olacak birikime sahip oldu. O zamanki kocası, şimdi dünyanın en zengin beşinci adamı olan Amancio Ortega ile hazır giyim işine girdi. İlk ürünlerini evinin oturma odasında dikti.
İlk dükkanını, 1975'te 31 yaşındayken İspanya'nın La Coruna kentinde açtı. Dükkana, Zara adını verdiğinde belki de bu markanın dünya devi olacağını tahmin edemiyordu.
Zara mağazalar zincirleri şeklinde İspanya'da büyüyünce, Rosalia Mera ve eşi Ortega Amanciobaşka markalar üretmeye başladı. 1985 yılında hazır giyim perakendeciliğinde yenilikçi bir firma olarak anılacak Inditex'i kurdu.
Inditex Avrupa'da ve dünyada yayılırken, 90'larda da Türkiye pazarına Zara markası ile girdi.
2001'de Rosalia Mera, kritik bir karar alarak şirketi halka açtı. Bu hamleyle 600 milyon dolar gelir elde ederek dünyada büyümeye başladı.
Rosalia Mera, Amiral gemisi Zara markasıyla "fast fashion" (hızlı moda) kavramının önemli temsilcisi oldu. Moda trendlerini belirleyen defilelerde sergilenen ürünleri defilelerden hemen sonra mağazalara getirdi.
1991'te Massimo Dutti markasını satın alan Inditex, bu markayla 2004'te Türkiye'ye girdi. Türk tüketicilerin yakından tanıdığı Bershka da dahil olmak üzere, 8 marka ile 2012'de 21 milyon dolar ciro elde eden dünyanın en büyük hazır giyim perakende firmasından biri oldu.
Bu büyük başarıyla birlikte Rosalia Mera, Forbes en zenginler listesinde 6.1 milyar dolar servetiyle yer aldı. Mera bu rakamla, dünyada bu zenginliği kendisi yaratmış, kendisine miras kalmamış en zengin kadın oldu.
Rosalia Mera, sosyal sorumluluk projeleriyle de anılıyordu. Kanser tedavisi için bir şirkete ortak olan Mera yeni doğmuş çocuklar için parmak izi sistemi gelişten bir şirkete de ortak oldu. Meşhur Bulgari Hotel'de de hisse sahibi olan Mera, İspanya'da genç caz şarkıcılarını keşfeden bir yarışmanın da kurucusu oldu.Zara'nın yönetiminde de yer alan kızı Sandra ile birlikte İspanya'nın Minorka adasında tatildeyken geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Bayrağı kızı Sandra'ya bırakan Mera, bir röportajında da Zara'nın kurucusu olarak, eski kocası Amancio Ortega'nın gölgesinde kaldığını söylemişti.
GlobalCV kaynaklı başarı hikayesi haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Çağdaş Karaoglan