4 Mart 2016 Cuma

Huzurevleri ile ilgili bilinmeyenler

Huzurevleri ile ilgili bilinmeyenler


Huzurevi sakinlerini kurum yaşamına kolay alıştırmak için birçok etkinlik düzenlediklerini belirten Egi, “Mesela her ay mutlaka dışarıda bir yemek bir de çayımız var. Bunun dışında festival ve tur etkinliklerini takip ediyoruz. Yürüyüş ve elişi etkinlikleri yapıyoruz. Her yıl yaşlılar haftasında bir dezavantajlı köy okulu seçip yardım topluyoruz. Bu ortamı onlara sağlamamızın en büyük nedeni onları yalnızlaştırmamak, pasif hale getirmemek” dedi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zübeyde Hanım Huzurevi’nde 30 yıldır görev yapan Psikolog Dilek Egi  huzurevleri ve yaşlılar ile ilgili bilinmeyenleri Ege Üniversitesi Haber Merkezi Ege Ajans muhabirlerine anlattı.
Huzurevine alım kriterlerinden huzurevindeki konfora kadar detay veren Psikolog Dilek Egi, “Huzurevleri ekonomik ve sosyal yoksunluğu olan 60 yaş üzerindekilere hizmet verir. Öncelik sırası; hiç geliri olmayan, bir maaşı olan, iki maaşı olan ve maaşı artı evi olan şeklindedir” dedi. Huzurevinin, yaşlıların fiziksel koşullarına  uygun olduğunu ifade eden Egi “Koltuk yüksekliği, yatak yüksekliği ve yürüme alanları yaşlılara kolaylık sağlayacak şekilde” dedi.
HUZUREVLERİ  TERCİH EDİLİYOR
Huzurevlerinin bir tercihe dönüştüğünü ve çekirdek ailede, ebeveyne ve yakın akrabalara artık yer kalmadığı için aile büyüklerinin huzurevine gönderildiğini ya da kendi istekleriyle huzurevine yerleştiklerini belirten  Dilek Egi,  “İlk yıllardaki yaşlı dokusuyla şu anki aynı değil. Eskiden sosyokültürel düzeyi düşük yaşlılar gelirken artık daha eğitimli kesim tercih etmeye, gelmeye başladı. Yüzde 50 olarak durum artış gösterdi. Eskiden bu kadar talep de yoktu huzurevlerine. Şimdi yaşlı sayımız oldukça fazla” diye  konuştu.
 YAŞLILARI YALNIZLAŞTIRMAMAK GEREKİYOR
Huzurevi sakinlerini kurum yaşamına kolay alıştırmak için birçok etkinlik düzenlediklerini belirten Egi, “Mesela her ay mutlaka dışarıda bir yemek bir de çayımız var. Bunun dışında festival ve tur etkinliklerini takip ediyoruz. Ayda dört etkinliğimiz oluyor. Yürüyüş ve elişi etkinlikleri yapıyoruz. Yürüyüşlere ve diğer etkinliklere genelde katılım oluyor. Ama yemek türü etkinliklerde katılım çok fazla olmuyor. Bu arada sadece kendileri için değil birilerine faydalı olmak için de her yıl yaşlılar haftasında bir dezavantajlı köy okulu seçip yardım topluyorlar. Ve sonrasında ziyaret ediyorlar. Bu ortamı onlara sağlamamızın en büyük nedeni onları yalnızlaştırmamak, pasif hale getirmemek” dedi.
Huzurevi sakinlerine kendilerini iyi hissetmeleri için kendi işlerini yapabilecek durumda olanlara ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamalarına izin verdiklerini belirten Egi, kurum içerisinde bir tartışma çıktığında müdahale etmediklerini şöyle aktardı:
“Yaşlıların daha iyi hissetmeleri için kendi yapabildikleri işleri onların yapmasına izin veriyoruz. Mesela kendi yemeğini kendi alabilecek durumdaysa biz vermiyoruz kendisinin almasını bekliyoruz. Yaşlılar arasında yaşanan basit tartışmalarda araya girmemeye çalışıyoruz ve dengeleri kendilerinin kurmasını bekliyoruz.  Çünkü insanlar ne kadar pasifleşirse ve üretimden ne kadar koparsa o kadar hızlı yaşlanır” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Çağdaş Karaoglan