19 Nisan 2016 Salı

Dünyanın En Önemli Yöneticilerinden 15 Favori Mülakat Sorusu

Dünyanın En Önemli Yöneticilerinden 15 Favori Mülakat Sorusu

1. Birden ona kadar derecelendirecek olsan sence ne kadar garipsin?

tony-hsieh-zappos
Zappos‘un CEO’su Tony Hsieh değer verdikleri şeylerden arasında eğlenceli ve sıra dışı olmak gibi özellikler olduğunu da belirtiyor. Cevap olarak kaç dediklerinden çok nasıl yanıtladıkları önemli diyor ve ekliyor eğer 1 diyorsa bizim için fazla düz, 10 diyorsa da fazla delidir.  Benzer kafada sormayı sevdikleri bir diğer soru da şu: “Birden ona kadar derecelendirecek olursak ne kadar şanslısın?” Cevap olarak verilen sayı çok önemli olmasa da 1’in “çok talihsizim” kisvesi altında herkesi ve her şeyi suçlamaya meyilli kişilerin, 10’un ise başardığı her şeyi şans zannedecek kadar özgüveni eksik kişilerin cevabı olacağı aşikâr.

2. Özgeçmişine yazamadığın başka neler var?

richard-branson-virgin
Virgin Group‘un kurucusu Richard Branson geleneksel mülakatlardan pek haz etmediğini belirtiyor. Tabii ki CV’de yazılanlar önemlidir ama kağıtta yazılanlara göre birini işe alacak olsam zaten mülakata çağırmam diye de ekliyor. Bu yüzden mülakata gelenlere CV’ye sığdıramadıklarını sormayı sevdiğini belirtiyor.

3. Kendinizi tek kelimeyle nasıl tanımlarsınız?

dara-richardson-heron
En iyi aday tam olarak kendini bilen adaydır diyen Young Women’s Christian Association(YWCA) CEO’su Dara Richardson-Heron o yüzden her mülakatta adaylara kendilerini tek kelimeyle tanıtmalarını sormaya devam ediyor. Tabii ki insanları tek bir kelimeyle yargılamadığını söyleyen Richardson-Heron yine de kendilerini tarif edecekleri kelimeyi seçerkenki düşünceli tavırları ve kendilerini etiketlemeleri hoşuma gidiyor diyor.

4. Bugüne kadar karşılaştığınız önemli sorunlardan birini çözüşünüzü anlatabilir misiniz?

Laszlo Bock google
Google‘ın insan kaynakları müdürü olan Laszlo Bock artık eskiden olduğu kadar çok “beyin yakan sorular” sormadıklarını, daha çok davranışsal sorulara yöneldiklerini belirtiyor. Bu tip davranışsal sorular karşısında alınan cevaplardan 2 tip sonuç ortaya çıkıyor: İlki cevabın gerçek dünyayla ne derece alakalı olduğu, ikincisi de adayın sorun olarak ya da zorluk olarak neyi nitelendirdiği…

5. En sevdiğiniz hayvan hangisidir ve neden?

ryan-holmes-hootsuit
HootSuite CEO’su Ryan Holmes bu soruyu çok sevdiğini belirtiyor. Bir mülakatta şu anki yönetici asistanına bu soruyu sormuş ve ördek yanıtını almış. Aday ördeğin yüzeydeyken çok sakin durduğunu, suyun altında ise işler yolunda gitsin diye çılgınca hareket ettiğini söylemiş. Holmes bunun bir yönetici asistanı için müthiş bir görev tanımı olduğunu düşünmüş, o görüşmeden bu yana (yani yaklaşık 1 yıldır) hâlâ asistanlığını bu cevabı veren aday yapıyor.

6. Maaşlı olarak ilk kez çalıştığında kaç yaşındaydın?

hannah-paramore
Bir interaktif reklam şirketi olan Paramore‘un yönetim kurulu başkanı Hannah Paramore‘un favori sorusu buymuş. Çünkü lisede ve üniversitede ihtiyaçları olduğu için farklı işlerde çalışan insanların sorumluluk duygularının çok daha gelişmiş olduğuna inanıyor ve bu insanların aynı anda birden fazla alanda başarılı olabileceklerini öngörüyor.

7. Bugüne kadarki en büyük başarının, en zorlu mücadelenin ve ana sorumluluklarının hikâyesini bize anlatabilir misin?

lonna-jaffe-syncsort
Syncsort adlı bir software firmasının yöneticilik yapan Lonne Jafe, insanoğlunun dili bulduğundan bu yana, bir şeyler anlatabilme yeteneğinin iletişimin en güçlü yöntemi olduğunu söylüyor. Çalışma hayatında iyi bir anlatımın, anlaşılabilir açıklamaların ve karmaşık fikirlerin basite indirgenmesinin en değerli şey olduğunu belirten Jafe, deneyimli liderlerin hepsinin iyi anlatıcılar olduğunu hatırlatıyor.

8. Bir zombi istilası yaşansa ne yapardın?

ashley-morris-capriotti
Uluslararası bir restoran zinciri olan Capriotti’s Sandwich Shop‘un CEO’su Ashley Morris, bu sorunun adayların baskı altında ne yapacaklarına dair fikir edinmek için iyi bir yöntem olduğuna inanıyor. Bu soruya verilebilecek tek bir cevap olmadığını da belirten Morris, adayların işi ne kadar sahiplenecekleri, kararlarında nelere öncelik verecekleri ve etik değerleri hakkında pek çok bilginin bu cevapta gizli olabileceğini söylüyor.

9. Bize başarısızlıklarından bahset.

jenny-ming
Charlotte Russe mağazalarının CEO’su ve yönetim kurulu başkanı Jenny Ming bu soruya verilen iyi bir cevabın, adayın risk alma konusunda ve işler yolunda gitmediğinde yapacakları hakkında iyi fikirler vereceğini savunuyor. Bu illa ki iş hayatındaki bir hata olmak zorunda değil, önemli olan bundan bir ders çıkarılıp çıkartılmadığıdır diyen Ming, her zaman hatalarıyla barışık olan ve zor durumların üstesinden gelmeyi başarmış kişilere daha çok güvendiğini belirtiyor.

10. Sabah yataktan kalkarken sizi motive eden şey nedir?

adam-byrant-animato
Bir video servisi firması olan Animoto‘nun CEO’su Brad Jefforson‘ın en sevdiği soru bu. İnsanları gerçekten devam etmek için neyin motive ettiğini merak ettiğini söyleyen Jefferson, her iş yerinde iniş ve çıkışlar olduğunu, önemli olanın bir adayın onu her koşulda işe bağlayacak bir tutkuya sahip olması gerektiğini belirtiyor.

11. Eğer şu an burada oturmuş geçtiğimiz 1 yılda ne kadar başarılı olduğunu konuşuyor olsaydık sence neler başarmış olurduk?

randy-garutti-shake-shack
Shake Shack‘lerin CEO’su Randy Garutti mülakata gelen adayların derslerine iyi çalışması gerektiğini, şirketi ve şirketin sektördeki rolünü iyi bilmesi gerektiğini ve işi gerçekten istemesi gerektiğini düşünüyor. Bu sebeple de geleceğe dönük bir soru soruyor. Bu soruyu ancak şirketi iyi bilen ve büyük resmi görebilen biri cevaplayabilir diye de ekliyor.

12. Eğer seni tanıyan birilerinden seni tanımlayacak 3 sıfat istesem, o sıfatlar neler olurdu?

michelle-peluso-gilt
Gilt Group‘un CEO’su Michelle Peluso bu sorunun “Nelerde iyisindir?” gibi klişelerden çok daha iyi sonuçlar verdiğini belirtiyor. Sorunun tamamı ise şu şekildeymiş:
Seninle ilgili farklı farklı insanlarla konuştum. Sana yemeğini getiren çocuk, en son beraber çalıştığın iş arkadaşın, anaokulu öğretmenin, lisedeki seni seven matematik öğretmenin ve son patronun. Senin hakkında söyledikleri ortak üç sıfat sence neler olabilir?

13. Bir çekiçle çivinin toplam fiyatı 2,20 TL ve çekiç, çividen 2 lira daha pahalıysa çivi kaç liradır?

jeff-zwelling-converto
Bir pazarlama ve reklam ölçümleme firması olan Converto‘nun CEO ve ortağı olan Jeff Zwellingmülakatlarda bu tip şaşırtmalı sorular sormayı sevdiğini söylüyor. Kimileri gelişine 2 lira cevabını yapıştırıyor, doğru cevabı vermekten ziyade kolay görünen sorularda bile cevap vermeden önce düşünülmesi benim için önemli. Ayrıca cevabı bu kadar kolay bir soruyu kim neden sorsun ki diye de eklemeden geçmiyor.
Not: Hemen 20 kuruş demeyin cahil cahil, çivi 10 kuruş, çekiç 2,10 lira. :)

14. İnsanlar sana katılmasa da doğru olduğuna inandığın bir şey söyle.

peter-thiel
PayPal‘ın kurucu ortağı ve yöneticilerinden Peter Thiel fikirlerini açıklamaktan çekinmeyen insanlarla çalışmayı tercih ettiğini belirtiyor. Ayrıca bu sorunun hem adayın farklı düşünme kapasitesini hem de mülakat gibi zor bir ortamdaki cesaretini göstereceğine inanıyor.

15. En son vazgeçmeye en yakın olduğun zaman bu durum hakkında ne hissettin ve neden vazgeçmedin?

wayne-jackson-sonatype
Sonatype adlı güvenlik yazılımları firmasının genel müdürü olan Wayne Jackson bu sorunun rekabetçi ve zor durumları aşma konusunda dirençli insanları belirlemek için biçilmiş kaftan olduğunu söylüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Çağdaş Karaoglan