18 Nisan 2016 Pazartesi

Beyoğlu’ndaki simge binası Vakko ve çok değişen İstiklal Caddesi

Beyoğlu’ndaki simge binası Vakko ve çok değişen İstiklal Caddesi

vakko-listelist
Beyoğlu denildiğinde o meşhur en güzel kıyafetlerin giyilip çıkıldığı zamanlardan, 2006 yılına kadar uzanan bir serüveni vardır Vakko binasının. Beyoğlu Güzelleştirme Derneği’nin simge isimlerinden Vitali Hakko başkanlığı zamanında semte yeniden eski kültür – sanat – eğlence merkezi havasını geri getirmek için çalışmalar yapılmış, büyük ölçüde başarılı da olunmuştur.
Dernek bugün maalesef gelen yeni yönetimlerle eski misyonunu yitirmiş ve meşhur “inşaat ya resurullah” kafasına geçmiştir. Sanki bu amaç için bir derneğin varlığına ihtiyaç varmış gibi.
Marka olarak Vakko’ya geri dönelim. Vitali ve Alber kardeşlerin isimlerinin baş harfleri ve soyadları olan Hakko’dan gelen ‘kko’ harflerinin birleşiminden Vakko oluşur. 1934 yılında Şapka Devrimi’nin ardından “Şen Şapka” adıyla giyim işine başlayan firma yine ilk mağazasını 1962 yılında Beyoğlu’nda açmıştır. İlk eşarbı 1938 yılında üretmeye başlarlar ve özellikle bayan şapkasının yoğun bir şekilde kullanıldığı dönemde, şapka ve eşarbın en önemli adresi olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mustafa Çağdaş Karaoglan